Bu Blogda Ara

Dev Şalgam

Bir zamanlar kocaman bir bahçenin içindeki derme çatma kulübelerinde altı sarı kanarya, beş beyaz kaz, dört çilli tavuk, üç kara kedi, iki şişko domuz ve bir koca inekleri ile beraber yaşayan yaşlı bir adam ve yaşlı bir kadın varmış. Tarlalarına ektikleri sebzelerden biri dev bir şalgam olmuş ve şalgamı yerinden çıkarmak için tüm çiftlik hayvanlarının yardımına ihtiyaçları varmış...

Dev Şalgam hikayesi ilk defa 19. yüzyılda Rusya'da Aleksei Tolstoy tarafından kaleme alınmıştır. Hem okul öncesi çocuklar için hem de okumaya yeni başlayanlar için eğlenceli bir halk hikayesidir.

Niamh Sharkey'nin olağanüstü illüstrasyonları bu çok sevilen Rus halk hikayesine yeniden hayat verirken okuyan herkesin kahkahalarla gülüp bol bol şalgam suyu içmesine neden olmaktadır.


Batuhan'ın ilk kitapları sadece çizim ve fotoğraflıydı. İlk sözlüklerim, hayvanlar, şekiller, sayılar derken yavaş yavaş yazılı hikayeli ama yine de bol resimli kitaplara geçiş yaptık. Ben hikayeleri okurken o dikkatle resimlerini inceledi. Duydukları ile gördüklerini birleştirdi.

Çocuk kitaplarında çizim işte bu yüzden çok önemlidir. Biz kitabı yüksek sesle okurken, ufaklıklarda pür dikkat resimleri incelerler. Dikkat seviyelerinin ve ayrıntıları fark etme becerilerinin bizden çok daha yüksek olduğunu düşünürsek, onlara en iyisini göstermenin çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Bu yüzden Batuhan'ın kitaplarını seçerken öncelikle ve mutlaka her sayfasını inceliyorum. Kahramanların yüz ifadeleri nasıl çizilmiş; gözü yormayan, resim üzerinde gezindikçe gözü rahatlatan renkler kullanılmış mı, arada eğlenceli sürprizler yapan, güldüren, belki şaşırtan objeler var mı mutlaka dikkat ediyorum.

İşte "Dev Şalgam" tam da burada beni en çok tatmin eden kitaplardan biri. Hikayesinin bizim çocukluğumuzda dinlediğimiz masallara olan benzerliği keyif verirken, bir yandan da gözü yormayan, harika çizimleriyle çocuklarınıza tam bir görsel ziyafet sunuyor. Üstelik saymaya yeni başlayan çocuklar için sayma alıştırması olarak kullanılabilecek, esprili yaklaşımları var.

Eski zamanlardan, farklı coğrafyalardan hikayeler toplayan, hatta adını Gılgamış Destanı'ndan alan Enkidu Kitap'tan.


1 yorum: